Internet Information Services

A Windows Server 2012 webkiszolgáló (IIS) szerepköre biztonságos, könnyen kezelhető, moduláris és bővíthető platformot nyújt a webhelyek, szolgáltatások és alkalmazások megbízható üzemeltetéséhez. A IIS 8 használatával információkat oszthat meg a felhasználókkal az interneten, intraneten vagy extraneten. Az IIS 8 egy egyesített webes platform, amely az IIS, az ASP.NET, az FTP és a Windows Communication Foundation (WCF) szolgáltatásokat biztosítja.

Az IIS 8 használatának előnyei:

 • A webes biztonság maximalizálása a kisebb mértékű kiszolgálóhasználat és az automatikus alkalmazáselszigetelés révén.
 • Az ASP.NET, a klasszikus ASP és a PHP webes alkalmazások könnyű telepítése és futtatása ugyanazon kiszolgálón.
 • Alkalmazáselszigetelés a munkavégző folyamatok alapértelmezés szerinti egyedi identitása és elkülönített konfigurációja révén a biztonsági kockázatok további csökkentése érdekében.
 • A beépített IIS-összetevők egyszerű hozzáadása, eltávolítása és cseréje egyéni modulokkal, az ügyfelek igényeinek megfelelően.
 • A webhelyek felgyorsítása a beépített dinamikus gyorsítótárazás és a javított tömörítés révén.

IIS komponensek

Az IIS egyszerre több különböző komponenst tartalmaz, melyek fontos szerverfunkciók végrehajtására készültek. Minden egyes komponensnek kötelezettségei vannak, mint például kérések továbbítása a szerver felé, folyamatmenedzsment, vagy konfigurációs fájlok beolvasása. Ezeken kívül többek között kívül HTTP.sys protokollfigyelés, WWW kiszolgálás és Windows Process Activation Service (WAS) kiszolgálás is külön komponensként szerepel.

Protokollfigyelés

A Protokoll figyelő komponens protokoll-specifikus kéréseket kap, melyeket az IIS felé feldolgozás céljából továbbít, ezután a válaszokat a kérelmezők részére visszajuttatja. Ilyen például, amikor az ügyféloldali böngésző egy weboldal-betöltési kérelmet küld az interneten keresztül. Ebben az esetben a HTTP figyelő, a HTTP.sys felveszi a kérelmet és az IIS felé továbbítja feldolgozásra. Amint az IIS feldolgozta a kérelmet, az eredményt a HTTP.sys visszaküldi az ügyfél böngészőjének.

Alapbeállításként a HTTP.sys HTTP és HTTPs kérelmeket figyel. HTTP.sys először az IIS 6.0-ban került bemutatásra, mint a HTTP-specifikus protokollfigyelő. Az azóta továbbfejlesztett protokollfigyelő SSL támogatással bővült.

Hypertext Transfer Protocol Stack (HTTP.sys)

A HTTP-figyelő a Windows operációs rendszerek hálózati alrendszereinek részét képezik, és kernel szintű vezérlőként került beépítésre.

A HTTP.sys a következő előnyöket nyújtja:

 • Kernel szintű gyorsítótár. A gyorsítótár-tartalom eléréséhez nem szükséges felhasználói szintű módba kapcsolni.
 • Kernel szintű gyorsítótár kérelmek sorbaállítása. A kérelmek kevesebb számítási kapacitást foglalnak kontextusváltáskor, mivel a kernel közvetlenül a megfelelő folyamat felé továbbítja a kérelmeket. Ha nincs szabad munkafolyamat, akkor a kernel szintű gyorsítótár sorbaállítja a kérelmet addig, amíg egy munkafolyamat fel nem veszi.
 • Kérelmek előfeldolgozása és biztonsági ellenőrzése.

World Wide Web Publishing Service (WWW kiszologáló)

Az IIS 7 óta WWW kiszolgálását két szolgáltatás végzi: a WWW Service és a Windows Process Activation Service (WAS). Ez a két szolgáltatás LocalSystemként ugyanabban a Svchost.exe folyamatban fut, és közös kódot használnak.

Az WWW kiszolgálás a következő fő területeket menedzseli:

 • HTTP adminisztráció és konfiguráció
 • Folyamatmenedzsment
 • Teljesítményfigyelés

HTTP adminisztráció és konfiguráció

A WWW Service az IIS Metabase-ből olvassa ki a konfigurációs adatokat. Ezeket az adatokat a HTTP.sys konfigurálására és frissítésére használja fel. Ezen felül a WWW kiszolgáló elindítja, leállítja, monitorozza és menedzseli azokat a munkafolyamatokat, amelyek a HTTP kéréseket szolgálják ki.

Folyamatmenedzsment

A WWW Service az kezeli az alkalmazásgyűjteményeket és munkafolyamatokat, mint például indítás, leállítás és újrahasznosítás. Ezen felül a WWW kiszolgáló folyamatosan figyeli a munkafolyamatok állapotát, és azonnali hibaelhárításként minden új folyamat elindítását megakadályozza, ha egy meghatározott időn belül több munkafolyamat meghibásodik.

Teljesítményfigyelés

A WWW Service folyamatosan figyeli a weboldalak és az IIS háttértár teljesítményét és teljesítményadatokkal látja el a rendszergazdát.

Written by: admin

No comments yet.

Leave Your Reply

WinVPS

Microsoft Windows alapú virtuális szerverszolgáltatás jogtiszta szoftverekkel.

Hyper-V, SQL Server 2016, Internet Information Services, Remote Desktop Services, távoli asztal hozzáférés

Iroda:
1066 Budapest, Teréz krt 38.

Szerverterem:
1132 Budapest, Victor Hugo utca 18-22.

Tel.: +36 1 428 2169 (H-P 10-18)

Email: info@winvps.hu

Ügyfeleink részére 24/7 ügyfélszolgálatot biztosítunk

Twitter